Fuga - tango - fuego!

Interessant og estetisk vakker forestilling i Konsertsalen mandag

Mandag 23. januar gjestet både musikere og dansere skolen, i regi av Den Kulturelle Skolesekken. Forestillingen "Fuga - tango - fuego" (flukt - tango - ild) viste oss både tangomusikken og tangodansen. Per Arne Glorvigen har vært omtalt som en av verdens ledende bandoneonister på 2000-tallet, og fortalte oss kort om historien til dette pussige instrumentet, fra dets vei som instrument brukt i tyske kirker, overfart til Argentina med emigrantene, og hvordan det så ble flittig brukt i folkelige miljøer i Buenos Aires rundt begynnelsen av 1900-tallet. Vi lærte også litt om det spilletekniske, knappene og belgen. Mari Bølgen Halvorsen (fiolinisten) og Steinar Haugerud (kontrabassisten) supplerte også, i denne delen av forestillingen.

Emigrantene hadde ofte hjemlengsel, og tekstene som synges til musikken bærer ofte preg av dette. Caroline og Margit fra 3MUB stilte sporty opp på kort varsel og leste en oversatt sangtekst til oss.

Riktig spennende ble det da de to danserne fra Buenos Aires, Pablo Inza og Sofia Saborido, entret scenen. De fikk straks god kontakt med publikum med sin avslappede og liketil væremåte, og Sofia sjarmerte med den ene norske glosen hun hadde lært seg (nemlig "Skam"!). De danset en elegant tango, slik at vi ble kjent med hvordan en slik dans ser ut, før de forklarte hvordan man byr opp til dans i hjemlandet (der er det mange fallgruver for uinnvidde!). Pablo forklarte hvordan denne dansen - i motsetning til de fleste andre - er en improvisasjonsdans. Det vil si at de forskjellige trinnene ikke følger noen fast rekkefølge. Dermed vet ikke kvinnen hva neste trinn blir, og må hele tiden lytte med kroppen på hvilke trinn mannen legger opp til. Sofia skiftet kjoler hele fire ganger, og den ene var lekrere enn den andre. De viste fram et par "vanlige" tangoer, dessuten ett eksempel på tangovals, og en milonga (rask og mer rytmisk).

Forestillingen var lærerik og en fryd for øye og øre!