Interessant om betydningen av lesing

Norsk-klasser fikk besøk av litteraturviter Håkon Jarle Sveen

Onsdag 9. oktober fikk flere norsk-klasser erfare at lesing er mer enn bare å få servert en historie. Litteraturviter Håkon Jarle Sveen fortalte engasjert, og kom med interessante og tildels oppsiktsvekkende anekdoter om hvordan lesing av skjønnlitteratur kan påvirke hjernen vår. Forskning har vist en tydelig sammenheng mellom det å lese skjønnlitteratur og å kunne føle empati med andre. Den kan også øke evnen til å forstå og håndtere sosiale situasjoner, nettopp fordi man har har fått øvelse i å sette seg i andres sted, og se ting fra andres synspunkt.

Han illustrerte på en lett forståelig måte, hvordan den som skriver trekker ut det som er interessant og fokuserer på detaljene. Vi gjør gjerne dette selv når vi forteller hverandre om forskjellige ting, uten å tenke så mye over at det er det vi gjør. Noen av klassene som var til stede, holder på å lese "Tante Ulrikkes vei" av Zeshan Shakar. Den er et godt eksempel på en fortelling der forfatteren tar utgangspunkt i eget liv når en historie skal formes.

Til slutt hadde Sveen ti gode tips for lesing. Her var det mye å tenke over, både for nye og mer erfarne lesere. Blant annet skal man ikke skjemmes over å gi opp en bok som ikke fenger. Verden flommer over av bøker, så finn heller noe du liker og får noe ut av. Hvis tiden er knapp, kan man sette seg et mål om å lese noen få sider hver dag. Da kommer man i mål gjennom den korte, men jevne innsatsen. Og det siste rådet var: Du må gidde! Ja - du må faktisk dét noen ganger. Men du har mye å vinne på det!