Rapping slik vi aldri har hørt det før

Rapperen Son of Light ga mange av oss en ny innsikt da han besøkte skolen på fredag

André Hadland aka Son of Light er ingen nykommer på den norske rapscenen. Allerede i 1997 ga han ut albumet Deep Green under navnet N-Light-N, og denne har siden fått status som en klassiker innen norsk Hip Hop. De senere årene har han blitt nominert til Spellemannsprisen (2012) med albumet War of the Words i klassen Hip Hop, og dessuten mottatt Kulturprisen fra Mandal kommune i 2017.

Tittelen på dette visuelle konsertforedraget var "Konsert med Blake, Bjerke, Bjørnsson og Beats". Nysgjerrigheten ble vekket: dette er jo ikke navn vi tradisjonelt forbinder med rapmusikken? Hadland begynte med å fortelle oss hvordan han i barndommen ble introdusert for tekster av Lindgren, Bjerke m.fl. hjemme, og utover i tenårene fikk øynene opp for stadig flere poeter. Han rappet André Bjerkes kjente morovers "Farao på ferie" for oss og det fungerte supert. Etterhvert formidlet han på nydelig vis et dikt av Bjørnsson som også passet rett inn i raprytmen, og ikke minst den svært rørende "Annabel Lee" av Edgar Allen Poe, skrevet allerede i 1849. Det var nok en fullstendig ny opplevelse for de fleste av oss å høre slike tekster i et rapformat, og nettopp derfor ble inntrykket desto sterkere.

Eirik Blåsternes / DJ LPeeWee har laget musikken og sto også på scenen. Johann Grimstvedt sto for spesiallagde animasjoner og illustrasjoner.

Hadland vokste opp i Mandal på 80- og 90-tallet. En småby på Sørlandet hvor det ikke er så lett å være annerledes. På den tiden var det svært få andre der som interesserte seg for Hip Hop og rapping, og han ble sett på som en outsider. Men han fant seg sitt eget uttrykk, og har stått for dét. Og dette budskapet videreformidlet han gjerne til elevene: Er du ikke helt mainstream, går dét også faktisk helt greit!

Den Kulturelle Skolesekken sto bak arrangementet.