Sterk forestilling fra Oslos nattside

3. klasse drama leverte en drivende skildring av livet til vanskeligstilte og andre som lever på utsiden av samfunnet

"God natt, Oslo" er den siste hovedproduksjonen til 3.klasse drama. Den tar utgangspunkt i manuset "Road" av Jim Cartwright, og henter også scener fra "Elling" av Ingvar Ambjørnsen.

Det er en verden svært langt fra utstillingsvinduene på Karl Johan vi møter i stykket. Her konfronteres vi med skyggesiden av samfunnet, den som leves eksempelvis innenfor fire vegger i kommunale leiligheter. Alkoholmisbruk, stoffavhengighet, overdoser, vold i nære relasjoner, sosial arv, og sosial angst og utenforskap er sentrale temaer.

Rammen rundt det hele, er at en dokumentarfilmskaper skal lage en film om de vanskeligstilte, og derfor har tatt kontakt med sosialarbeideren Trude. Og det er klientene til Trude det handler mest om. Men i tillegg blir filmskaperen underveis stilt til veggs med sin egen fortid. Og selv har hun anklager å føre mot sosialarbeiderens gjennomføringsevne, så her er det ingen som går fri. Et snedig grep!

Nære scener hvor vi opplever dynamikken mellom to personer, og andre scener hvor det er mange folk samlet samtidig, fører til et godt driv i historien. Ro avløses av høy energi. Det er kort mellom det fortrolige, og heftige slosskamper, anspente samtaler og halvmørke dansescener hvor man føler den truende stemningen. Og selv om vi på de drøyt halvannen timene som stykket varer skal bli kjent med mange karakterer, rekker vi å oppleve at de har mange sider ved seg. En som oppfører seg brutalt og usympatisk, kan senere vise sin sårbare side og vekke sympati, eller ligge nede for telling.

Skuespillerne spiller med betydelig innlevelse og ureddhet. Det er godt gjort å få dette så godt til, når det er snakk om å spille karakterer med så store utfordringer og ruspåvirkning som vi ser her. Mye arbeid må også ligge bak å sette sammen manuset med de ulike historiene, og balansen mellom action og fordypning. Og kan det være plass til humor midt i disse tunge temaene? Ja, i bøttevis! Slutten skal jeg selvfølgelig ikke røpe, men at trådene veves sammen på en veldig god og litt overraskende måte, må det være lov å si. Man sitter igjen berørt og imponert!

Siste forestilling er i kveld.

Se bildegalleri i denne artikkelen, dessuten har Østlandets Blad mange bilder her (krever innlogging).